søndag den 28. december 2008

Knive

Det er selvfølgelig også blevet til nogle knive gennem årene.
Min egen kniv har et skæfte af svensk enebær, jeg har snitten en lille drage i enden. Klingen er en råsmedet vikingemodel lavet af Ejvin Nørgaard, en fantastisk smed.
Ikke overraskende er "Hjemmestyrets" kniv lavet af samme råmateriale. Enebærtræet har været i norden i mindst 1000 år. Udskæringen på hendes kniv er inspireret af den ene Oseberg stolpe. Skeden er Finns arbejde, han er vist bedst til det med drager...
Mester Jacob leverede klingen til min billedskærekniv. Lidt birketræ fra baghaven blev til et skæfte, og min første pautet skede så dagenslys.
Bjarne Rasmussen leverede et par meget flotte klinger. Den første fik et skæfte af masurbirk med en smule rådangreb og en tynd skive moseeg. Skeden er ,som alle de andre, lavet af læder med rårand.
Min første Ejvin klinge... Denne gang skæftet med en stump fra en enorm birkeknude og lidt bøffelhorn. Ikke udpræget viking, men det er klingen nu heller ikke. Den startede sit liv hos mig i det skæfte der i dag er en del af "Hjemmestyrets" kniv, og ender som en gave til en kær ven..Min første helt hjemmelavede kniv. Det er over 10 år siden jeg smedede klingen og skæftede den med noget meget u-dansk træ. Regnskoven leverede skæftematerialet, inspirationen kom fra middelalderen, men det er nu en fantastisk urtekniv i køkkenet.
Ja, dyb respekt for Bjarne Rasmussen og hvordan han kan folde jernet... Det er nu smukke mønstre han laver. Bare en skam vikingerne aldrig ville "spilde" damaceret stål til at lave kniv klinger. Men det blev nu alligevel et par pæne "tvillinger"

1 kommentar:

Scanpan Knive sagde ...

gode knive! hvad mærke er det? er de håndlavede?