torsdag den 9. april 2009

Var mjøden vikingernes "Eau de Vie" ?

Alle ved at vikingerne drak mjød. At det, også dengang, blev blev lavet på gæret honning, og ikke franske druer, er ingen overraskelse.
Måske Ibn Fadlãn blev overrasket over vikingernes "honningvand". I 921 sendes han mod nord af kaliffen al-Muqtadir. Året efter møder han vikingerne ved Volgafloden.
Vikingerne gravfæster en høvding og "gør sig tøjteløse ved at drikke nabidh både nat og dag. Ofte dør en af dem med kruset i hånden". Nabidh betyder drik med alkohol.

På runesten har man fundet ordet AFR, der betyder stærk øl.
St. Bertinårbøgerne år 841 og de frankiske rigsannaler år 820 omtaler også vikingerne som et "tørstigt" folkefærd... meget tyder på at mjød var "livets vand" for vikingerne.

Natten før påske år 845 erobrer Regnar Lodbrog med 5000 mand Paris. Seinen plyndres på begge sider. Her er virkelig tale om en begivenhed, der skal fejres. Ville vikingerne her ty til den lokale drik, vinen, eller havde de forsyninger med hjemmefra?

Ny forskning på området er kommet med et opsigtsvækkende svar.
De havde selv forsyninger med. Ingen dansk viking ville nedlade sig til at drikke gærede druer, med sådanne en etikette!!!

Ingen kommentarer: