søndag den 22. november 2009

Nidhugs ildstål

Skal man lave et vikingetids ildstål skal man overveje at kigge i Holger Arbmans bog om Birka fra 1937. Der er rigeligt at kigge på, specielt tavle 145 med de dråbeformede ildstål. De er med frontplader i sølv og bronce, sådan et skulle vi have! Nr 2 til venstre var udgangspunktet for "Nidhugildstålet". I Uppsala står en del runesten med ormemotiver. Een af dem står i Burunge nær Vendel og den har været inspirationen til vores Nidhug -og dermed også til frontpladerne på ildstålet
En blæsende august dag gik projektet i gang. Mjødvitnir havde fået mine tegninger til frontpladerne og formet en "master" til støbningen.
Første frontplade skulle støbes på Bork Vikingehavn. Trods turister, regn, blæst og støv fra trækullene, lykkedes det -projektet var kommet godt fra start.
Næste udfordring var at overtale Ejvin. Han skulle selvfølgelig levere det damacerede stål.Det er fantastisk at se den mand arbejde. Han tager lidt stål, folder det på den ene og den anden måde. Senere drejes det et par gange, det ser legende let ud -men det er det ikke!!!
Bagefter varmer han det op, for så kan man bøje det...... tja og essesvejse det hele sammen -det er fantastisk at få lov til at se den mand arbejde med en hammer på en ambolt!
Jeg fik selv "æren" af at samle dette unikke ildstål, 3 sølvnitter skulle der til!
-og vupti Nidhugildstålet var en realitet ...jo det virker selvfølgelig!!!

Ingen kommentarer: